3-27 Ιουλίου 2013
Το Kinitiras Choreography Lab ξεκίνησε την Άνοιξη του 2011 με σκοπό να ανοίξει τις πόρτες στους επαγγελματίες χορευτές, ώστε να συνεχίσουν την προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη. Καθιστά διαθέσιμο το χρόνο, το χώρο και την υποστήριξη ενός μέντορα, προκειμένου οι καλλιτέχνες να πειραματιστούν, να αναπτύξουν διάλογο με άλλους καλλιτέχνες, και να έρθουν σε επαφή με νέες πρακτικές και συζητήσεις πάνω στο χορό. Το Lab, δημιουργώντας ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, είναι μία σημαντική καινοτομία στον κλάδο του χορού στην Ελλάδα. Eνθαρρύνει τους καλλιτέχνες να συμβαδίσουν με τα τρία χαρακτηριστικά της δημιουργικής παραγωγής: ιδέες, πρακτική και ανάλυση, στοιχεία αλληλοεξαρτώμενα στον καλλιτεχνικό πειραματισμό.
Η συνολική διάρκεια του Kinitiras Choreography Lab είναι 100 ώρες που περιλαμβάνουν εργαστήρια με διεθνούς φήμης καλεσμένους καλλιτέχνες και ανεξάρτητο χρόνο έρευνας και παραγωγής για την τελική παρουσίαση στο στούντιο. Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν πιστοποιητικό μάθησης με το ECTS, το οποίο αναφέρει αναλυτικά τις ώρες διδασκαλίας και τα αποτελέσματα ενώ ταυτόχρονα εισάγονται στην έννοια της στοχαστικής συγγραφής μέσω της προσωπικής σελίδας που θα διατηρούν στο blog του lab (http://www.kinitiraschoreolab.blogspot.com). Τα αποτελέσματα του Lab θα παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό σε μία παρουσίαση που θα λάβει χώρα στο Κινητήρας Studio.
Οι καλλιτέχνες που θα συνεισφέρουν στο 4ο Kinitiras Choreography Lab είναι οι εξής:
Ana Sanchez-Colberg
Η Ana Sanchez-Colberg είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Theatre enCorps, συντονίστρια του Τομέα Χορού του DEREE College και καθηγήτρια Χορογραφίας και Σύνθεσης του University Dance and Circus Stockholm. Η Ana θα είναι η βασική μέντορας και διευθύντρια του Lab.
http://theatreencorps.blogspot.com/p/about-company.html
Κυριάκος Σπύρου (18-19 Ιουλίου)
Ο Κυριάκος Σπύρου παίζει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη του Lab από την ίδρυσή του και συνεισφέρει σε ζητήματα διεπιστημονικής πρακτικής, ιδιαίτερα σχετικά με την μοναδική κατανόηση που έχει σχετικά με την σχέση μεταξύ ήχου/ σώματος-μουσικής/ χορογραφίας. Ο Κυριάκος προσφέρει επίσης τεχνική υποστήριξη στους συμμετέχοντες σε όλα τα θέματα που αφορούν στην τεκμηρίωση των εργασιών.
http://kinitiraschoreolabspring11.blogspot.com/p/kiriakos-spirous-page.html
http://kinitiraschoreolabsummer2012.blogspot.gr/p/kiriakos-spirou.html
Andreas Dyrdal (8-9 Ιουλίου)
Ο Andreas Dyrdal απέκτησε την επαγγελματική κατάρτισή του στο Laban, του Λονδίνου, όπου τιμήθηκε με το Βραβείο Simone Michelle στη χορογραφία. Ως ελεύθερος δημιουργός/ ερμηνευτής έχει εργαστεί με ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνών αλλά και μορφών των παραστατικών τεχνών. Από το 2005 έχεις γίνει γνωστός ως ανεξάρτητος χορογράφος με το ψευδώνυμο “a works” κι έχει παρουσιάσει τη δουλειά του στην Πορτογαλία, τη Νορβηγία και την Αγγλία.
http://contemporaryperformance.org/profile/AndreasDyrdal
Δημήτρης Καραλής (11-12 Ιουλίου)
Ο Δημήτρης Καραλής σπούδασε θεωρία της ευρωπαϊκής μουσικής, βυζαντινή μουσική, φλάουτο, πιάνο, μπαγλαμά, θέατρο, ιστορία και αρχαιολογία. Είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού “Advanced Theater Practice” από το Central School of Speech and Drama του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Η καλλιτεχνική του έρευνα εστιάζει στη σχέση των ηχητικών και οπτικών στοιχείων στο θέατρο. Έχει συνεργαστεί με πολλές ομάδες διεθνούς φήμης όπως η Mabu Mines Theatre Company (Νέα Υόρκη, 2006) για την παραγωγή του “Χοηφόροι” του Αισχύλου (Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006), ως μουσικός διευθυντής για το έργο “We: Implicated and Complicated”, σε συνεργασία με την Ana Sanchez-Colberg (University Dance and Circus Stockholm). Αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με την Ανδρονίκη Μαραθάκη και τον τζαζ μουσικό Γιάννης Κασσέτας για το έργο “Moving Sounds”.
Ανδρονίκη Μαραθάκη (11-12 Ιουλίου)
Η Ανδρονίκη Μαραθάκη σπούδασε Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης και χορό. Έλαβε υποτροφία στο χορό από το I.K.Y. για να συνεχίσει τις σπουδές της στο Central School of Speech and Drama στο Λονδίνο, όπου ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της “Performance Practices and Research”. Έχει παρουσιάσει δύο παραστάσεις στα πλαίσια της έρευνάς της “modulated choreographies”. Έχει συνεργαστεί με διάφορους καλλιτέχνες όπως με τη Βανιώ Παπαδέλη, την Εύα Πυρνοκόκη, την ομάδα του Γιάννη Καρούνη και την ομάδα του Δημήτρη Καραλή. Η έρευνά της, ως ερμηνεύτρια, δημιουργός και δασκάλα χορού, επικεντρώνεται στη σχέση του χορού, της κίνησης και της ερμηνείας. Η Ανδρονίκη επιστρέφει στο Kinitiras Choreography Lab αυτή τη φορά ως διδάσκων καλλιτέχνης.
http://www.kinitiraschoreolabprojects.blogspot.gr/p/androniki-marathaki.html
John Paul Zaccarini (22-23 Ιουλίου)
Ανεξάρτητος χορογράφος και performer, σκηνοθέτης του F/Z Company στο Ηνωμένο Βασίλειο και πρώην μέλος του DV8 Physical Theatre, ο John Paul είναι υποψήφιος PhD του University of Stockholm Department of Theatre Studies. Η δουλειά του εστιάζει σε διεπιστημονικούς διαλόγους μεταξύ χορού, θεάτρου, φιλμ και τσίρκου. Ανήκει στο πανεπιστημιακό διδακτικό προσωπικό του The Circus Space London and Bristol’s Circomedia.
http://www.kinitiraschoreolabspring11.blogspot.gr/p/john-paul-zaccarinis-page.html
http://www.zaccarini.org/
Το πρόγραμμα του Lab διαμορφώνεται ως εξής:
10.30-12.00: Μαθήματα σύχρονου χορού(προαιρετικά-δεν συμπεριλαμβάνοται στο κόστος)
12.30-15.30: Εργαστήρια με καλεσμένους καλλιτέχνες/μέντορα
15.30-17.00: Ανεξάρτητος χρόνος έρευνας για τους συμμετέχοντες
Λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του κάθε εργαστηρίου θα βρείτε εδώ: http://kinitiraschoreolab.blogspot.gr/p/4-kinitiras-choreography-lab-2013-3-27.html
Για πληροφορίες σχετικά με τα Lab των προηγούμενων ετών και την αίτηση συμμετοχής:
http://www.kinitiraschoreolab.blogspot.com/
https://www.facebook.com/kinitiraschoreography.lab
http://vimeo.com/user6161663
Για ερωτήσεις και αποστολή των αιτήσεων συμμετοχής: kinitiraschoreolab@gmail.com
Προθεσμία συμμετοχής: 21 Ιουνίου
Κόστος: 350 ευρώ (για εξόφληση μέχρι 30 Απριλίου).
Από 1η Μαΐου, 450 ευρώ ( 200 ευρώ προκαταβολή με την αποδοχή της αίτησης κι εξόφληση έως το τέλος Ιουνίου).
350 ευρώ για συμμετέχοντες του εξωτερικού