Kinitiras Studio on YouTube   Kinitiras Studio on Vimeo   Kinitiras Studio on Twitter

Σελίδα αρχείου. Δείτε τη νέα μας σελίδα www.kinitiras.com

Κάθε Σάββατο στις 19.00 από 16/1/2016

Από τη θεατρική ομάδα Τσόκαρα για μικρούς και μεγάλους

Τηλέφωνο κρατήσεων στο θέατρο Ροές: 210-3474312

  • Από 11/10/2015 στο θέατρο Ροές και τα σχολεία

Αρχείο-Archive
Η δράση ΕΚ ΠΛΗΞΗ στις Ροές και στο Σχολείο

Το Rēs Ratio Network υποδέχεται την ομάδα Κινητήρας της Αντιγόνης Γύρα και παρουσιάζει φέτος, τόσο στο Θέατρο Ροές όσο και στις σχολικές αίθουσες το έργο Το δικό μου ψάρι.

Το δικό μου ψάρι προέκυψε στο πλαίσιο της δράσης ΕΚ ΠΛΗΞΗ, την οποία ξεκίνησε η ομάδα Κινητήρας το 2012. Βασικό στοιχείο της δράσης, όπως υποδηλώνει το όνομά της, είναι η αναπάντεχη, για τα παιδιά, συνάντηση με το χοροθεατρικό δρώμενο. Για πρώτη φορά φέτος τα παιδιά εισάγονται σε αυτό κατά τη μεταφορά τους στο θέατρο Ροές, γεγονός που επιτείνει το στοιχείο της έκπληξης.

Το δικό μου ψάρι παρεμβαίνει κατά τρόπο απροσδόκητο στο ημερήσιο πρόγραμμα της τάξης, μεταμορφώνοντας την αίθουσα διδασκαλίας σε σκηνικό χώρο και πεδίο δράσης. Μέσω της γλώσσας του σώματος, της μουσικής και της βιντεοτέχνης, τα παιδιά καλούνται να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε μια παράσταση που τα βγάζει από την αδράνεια- μεταδίδοντάς τους κέφι και όρεξη-, καλλιεργώντας ταυτόχρονα την κριτική τους ικανότητα.

Το έργο, που βασίζεται στο παραμύθι των αδελφών Γκριμ «Ο ψαράς και η γυναίκα του», αφηγείται την ακόρεστη επιθυμία του ανθρώπου για όλο και περισσότερα αγαθά, το θυμό του όταν τελικά τα χάνει, αλλά και το σάστισμά του όταν έρχεται αντιμέτωπος με το αναπόφευκτο γεγονός του θανάτου. Το αδιέξοδο πάθος της απληστίας και η αποδοχή της απώλειας ως αναπόσπαστου μέρους του κύκλου της ζωής, είναι οι βασικές έννοιες που πραγματεύεται η παράσταση.

Τέσσερις περφόρμερ με μεγάλη εμπειρία στο χώρο του χορού, του θεάτρου και του παιδιού, πηγαίνουν στο σχολείο και διακόπτουν το μάθημα λίγα λεπτά πριν το διάλειμμα με σαπουνόφουσκες, στροφές, χρώμα και μουσική. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος μεταμορφώνουν την αίθουσα διδασκαλίας σε σκηνικό χώρο και μετά τα παιδιά προσκαλούνται μέσα να παρακολουθήσουν μια παράσταση χωρίς καθόλου λόγια με τη βοήθεια της μουσικής και της τέχνης του βίντεο αρτ. Στο τέλος, τα παιδιά καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις διαφορετικές εκδοχές το τέλος της παράστασης. Την επόμενη μέρα, οι δάσκαλοι λαμβάνουν υλικό με το οποίο μπορούν να δουλέψουν μόνοι τους μέσα κι έξω από την τάξη κατά της διάρκεια της σχολικής χρονιάς εμπνευσμένοι από το έργο καθώς και ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της δράσης.

Η δράση ΕΚ ΠΛΗΞΗ θα ξεκινά απροσδόκητα κατά τη μεταφορά των παιδιών στο χώρο της παράστασης (σε συνεννόηση με τους δασκάλους). Οι περφόρμερ υποδέχονται τους μαθητές πριν ακόμα εισέλθουν στο χώρο του θεάτρου. Για να κρατήσουμε το σημαντικό στοιχείο της ΕΚ ΠΛΗΞΗΣ προς στα παιδιά, το σχολείο λαμβάνει γραπτό υλικό με οδηγίες καθώς και γράμμα που απευθύνεται στους γονείς και τους ενημερώνει ότι μέσα στις επόμενες δέκα μέρες η ΕΚ ΠΛΗΞΗ θα επισκεφτεί το σχολείο του ή ότι σε δέκα μέρες το σχολείο θα επισκεφτεί το Θέατρο Ρoές απροσδόκητα.

Για το Rēs Ratio Network δεν υφίσταται «παιδικό θέατρο», αλλά μια παραστασιακή γλώσσα που απευθύνεται και στο παιδί. Αυτή η θεμελιώδης διαφορά αποτελεί οδηγό και μέτρο για τις εκάστοτε επιλογές του δικτύου. Επειδή η ομάδα Κινητήρας συντάσσεται με αυτή την αντίληψη, καθώς δεν αντιμετωπίζει τα παιδιά ως ελλειμματικούς ενήλικες αλλά ως δημιουργικά άτομα, τα οποία, γεμάτα απορίες για τον κόσμο, βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση όλων εκείνων των ερεθισμάτων που τα κινητοποιούν, αποτελεί ένα ακόμη μέρος της συνολικής πρότασης και δικτύωσης του Rēs Ratio Network.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Σύλληψη: Αντιγόνη Γύρα
Μουσική: Ορέστης Τάνης
Σκηνοθεσία-χορογραφία: Αντιγόνη Γύρα, Johnny O. και η ομάδα
Επιμέλεια κίνησης: Ιωάννα Καμπυλαυκά
Κοστούμια: Κωνσταντινιά Βαφειάδου
Ζωγραφική: Ιάσονας Βενετσανόπουλος
Βίντεο: Αντώνης Ροζάκης
Σύμβουλος δραματουργίας, στίχοι, κείμενο: Χαρά Γιαννακοπούλου
Φωτισμοί: Anti Steve
Βοηθός σκηνοθέτη: Άντζη Βαλσαμή
Ερμηνευτές σε διπλή διανομή: Johnny O., Ανθή Θεοφιλίδου, Λία Χαμηλοθώρη, Βασίλης Γιαννέλος ή Άρτεμις Λαμπίρη, Βλάσης Πασιούδης, Κάντυ Καρρά, Κωστής Δασκαλάκης
Φωνή ψαριού: Άγγελος Παπαδημητρίου
Φωνή γοργόνας: Αλίκη Αβδελοπούλου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Διάρκεια: 65’ (χωρίς διάλειμμα)
Απευθύνεται σε παιδιά 5-12 χρονών

Στο Θέατρο Ροές κάθε Κυριακή στις 12.00 έως τον Απρίλιο 2016

Κρατήσεις στο: 210-3474312
Τιμές εισιτηρίων: Παιδικό: 8€, Δύο παιδιά: 12€, Ενηλίκων: 5€, Μαθητικό εισιτήριο: 6€

Οι μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν την παράσταση τόσο στο σχολείο όσο και στο Θέατρο Ροές.
Αριθμός παιδιών: στο σχολείο 50 – 180, δυνατότητα διπλής παράστασης & στο θέατρο Ροές: 185 θέσεις
ΓΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: κα Ειρήνη Χατζηνικόλα 694 6006 094, e-mail: e.chatzinicola@resrationetwork.gr
Γνωρίστε μας μέσα από τις ιστοσελίδες μας: www.resrationetwork.gr | www.ekplixi.com


φωτογραφία: Δέσποινα Σπύρου


χορηγία παπουτσιών


ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΣΤΟΥΝΤΙΟ
Artistic Residency Centre
Ερεχθείου 22, Ακρόπολη
Αθήνα 11742
(χάρτης)
Τηλ: 210.9248 328
email:info@kinitiras.com

Βρείτε μας επίσης στο Facebook Facebook on Twitter:Twitteron Vimeo:Vimeo & on YouTube:YouTube
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Μέλος του: Resartis

Χορηγοί Επικοινωνίας:  Radio Pepper 96.6  E-go  Ελ Culture  For Free

 Go Out  Tralala  All4Fun  Dancepress

 Dancetheater  Talc Mag  Skywalker

Υποστήριξη:  ΒΙΝΗ - Δράκου 10 (πεζοδρόμιο στλαση μετρό Συγγρού-Φιξ  Στο Κεντρο της Πόλης
 AKA LAB Architects   Embryo Web Design