Άρια Μπουμπάκη: residency στον Κινητήρα
Ανοικτή παρουσίαση στις 18/3/2018
Η χορογράφος Άρια Μπουμπάκη μετά το έργο της “162 dance meetings” που πραγματοποιήθηκε στο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, έρχεται στον Κινητήρα από 6/2/2018 έως 27/3/2018 για το επόμενο βήμα της έρευνάς της.
Αφού συνάντησε ανθρώπους της πόλης, από 4 έως 84 ετών και προερχόμενους από διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα, πραγματοποίησε 162 προσωπικές, χορευτικές συναντήσεις. Ψάχνοντας αυτό που αποκαλεί «ανθρώπινο χορό», μέσα σε ένα παλιό γκαράζ που η ίδια και η ομάδα της διαμόρφωσε κατάλληλα, γνώρισε έναν προς έναν 81 ανθρώπους έχοντας σαν κυρίαρχη βάση την κίνηση και τον χορό.
Η πρώτη παράσταση των “162 dance meetings” πραγματοποιήθηκε μέσα σε αυτό το παλιό γκαράζ κάπου στο κέντρο της Αθήνας, δημιουργώντας ένα site-specific έργο. Η παρούσα όμως, έρευνά της μελετάει τη μετατροπή της site-specific παράστασης σε σκηνικό έργο, έτοιμο να το υποδεχτεί κάθε θέατρο.
Τι επιλέγει να αλλάξει; Ποια είναι η καινούργια του μορφή; Η νέα κατεύθυνση; Πώς μπορεί να διατηρηθεί η φύση ενός site-specific έργου πάνω σε θεατρική σκηνή;
Χωρίς να το αντιμετωπίζει ως άλλο έργο, αλλά προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τη δύναμη του θεάτρου και δίνοντας νέα πνοή στα πρωταρχικά υλικά της παράστασης, η χορογράφος αναδημιουργεί το “162 dance meetings”, πιστή στον πρωταρχικό της στόχο που ήταν η αφήγηση ενός χορευτικού ταξιδιού με 162 ανθρώπινους, χορευτικούς σταθμούς.
Η Άρια Μπουμπάκη γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στην Κρήτη. Σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Χορού και τη ‘Ραλλού Μάνου’ και Χρηματοοικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Δούλεψε στην Αθήνα ως περφόρμερ και έπειτα έγινε δεκτή στο Κέντρο Χορογραφίας του Μονπελιέ όπου φοίτησε επί δυο χρόνια στο χορογραφικό-μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ex.e.r.ce ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Εκεί, γνώρισε και διδάχτηκε από σπουδαίους ανθρώπους της τέχνης όπως η Simone Forti, Deborah Hay, Mathilde Monnier, Valerie Castan, Antonia Baehr, La Ribot κ.ά. Μοιράζεται τις χορευτικές-χορογραφικές της σκέψεις-κινήσεις σε φεστιβάλ κάπου ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία διδάσκοντας χορό, αυτοσχεδιασμό και χορογραφία και παρουσιάζοντας χορογραφικά έργα. Το 2016 συμμετείχε ως περφόρμερ στο έργο «Caen Amour» του Trajal Harrell στο Φεστιβάλ Αβινιόν και έπειτα παρουσίασε το συλλογικό work-in-progress έργο “and we are not at the same place” στο Φεστιβάλ Αθηνών 2016. Ακολούθησαν το πρότζεκτ “162 dance meetings” που παρουσιάστηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το “dance meetings (Piraeus version)» για το «Γεφυρώνοντας τις Διαφορετικότητες» του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Mέχρι τον Οκτώβρη βρισκόταν στη Γαλλία ως artist in residency στη Cité Internationale des Arts του Παρισιού με τη στήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου όπου ξεκίνησε τη νέα της έρευνα. Τώρα βρίσκεται ΕΔΩ, στην Αθήνα, για νέες χορευτικές συναντήσεις!
Ανοικτή παρουσίαση την Κυριακή 18/3/2018 στις 20.30
Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά
Κρατήσεις θέσεων: 210-9248328 ή στο info@kinitiras.com