HERE AND THERE (HAT), performing ecologies
Βιογραφικά
Στο ΗΑΤ συμμετέχουν μέντορες, καλλιτέχνες και εκπαιδευτές /τριες από διάφορους τομείς των παραστατικών τεχνών, που είτε αποτελούν σταθερά μέλη του δικτύου του Κινητήρα, είτε ενώνουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους για το πρόγραμμα ΗΑΤ: Αφροδίτη Βερβενιώτη (Σύγχρονος Χορός-Hip Hop), Αντιγόνη Γύρα (Αυτοσχεδιασμός-Χορογραφική Σύνθεση), Δώρα Ζούμπα (Site Specific Performance), Τζωρτζίνα Κακουδάκη (Θεατρικές Πρακτικές-Σκηνική Σύνθεση), Άρια Μπουμπάκη (Site Specific Performance), Χρήστος Πολυμενάκος (Body/Word Performance Writing), Λία Χαμηλοθώρη (Σύγχρονος Χορός-Αυτοσχεδιασμός), Peter Hussey (Θέατρο της Επινόησης και τεχνικές Ανατροφοδότησης), Silvia Pezzarossi (Site Specific Performance).
Βιογραφικά
Αντιγόνη Γύρα
Η Αντιγόνη Γύρα δημιούργησε την ομάδα ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ χοροθέαμα το 1996 με την οποία έχει χορογραφήσει δεκάδες έργα έως σήμερα, με επιχορηγήσεις του ΥΠΠΟΑ και άλλων φορέων ή αυτόνομα, τα οποία έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Από το 2008 ως το 2019 συντόνισε το πρώτο residency centre για παραστατικές τέχνες στην Ελλάδα, το οποίο πρόσφερε στον πολιτιστικό χάρτη της Αθήνας διοργανώσεις έρευνας, ανταλλαγής καλλιτεχνών και καλλιτεχνικής φιλοξενίας (www.kinitiras.com).
Με τον Κινητήρα φέρνει τον χορό και το σωματικό θέατρο στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ οργανώνει προγράμματα Erasmus+ ανταλλαγής νέων με άξονες κοινωνικής ευαισθητοποίησης ( lgbtq+, προσφυγικό, ρητορική του μίσους κ.α). Τα τελευταία δυο χρόνια πραγματοποίησε με υποστήριξη από φορείς του εξωτερικού και το ΥΠΠΟΑ δυο χορογραφικές έρευνες (Femininity in transition, Σύγχρονος Χορός και Τρίτη Ηλικία).
Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες και σχήματα στο Εθνικό Θέατρο, στο Ελεύθερο Θέατρο και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Διδάσκει κίνηση και χορογραφία σ΄επαγγελματικές σχολές.
Peter Hussey
Ο Peter Hussey είναι θεατρικός δημιουργός και εκπαιδευτής ηθοποιών. Ίδρυσε την ομάδα Crooked House το 1993. Δημιουργεί θεατρικές παραστάσεις συλλογικά, με βάση τις εμπειρίες, τις γνώμες και τις κοινωνικοπολιτικές ιδέες της ομάδας με την οποία δουλεύει. Σκηνοθετεί παραστάσεις και εκπαιδεύει ηθοποιούς στο Πανεπιστήμιο Maynooth (Ιρλανδία), στο Drama Studio London και σε Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.
Λία Χαμηλοθώρη
Η Λία Χαμηλοθώρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985 και υπήρξε από μικρή αθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής και του ακροβατικού συλλόγου Γ.Α.Σ. Ειρήνη Περιστερίου.Μετά την αποφοίτησή της από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), σπούδασε χορό στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Ραλλού Μάνου» από όπου αποφοίτησε το 2010 με άριστα. Το 2011, έπειτα από εξετάσεις, έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση για βελτίωση τεχνικής στις Βρυξέλλες του Βελγίου (Danscentrum Jette), όπου για δύο χρόνια παρακολούθησε σεμινάρια τεχνικής και αυτοσχεδιασμού και συνεργάστηκε με διάφορες ομάδες σύγχρονου χορού.
Σαν χορεύτρια έχει συνεργαστεί με διάφορες ομάδες σε Ελλάδα και εξωτερικό (Cie la ignorancia, Carmen Blanco Principal, Κι όμως κινείται, Πρόσχημα, Ερμίρα Γκόρο, Αθανασία Κανελλοπούλου, Creo dance company, Κινητήρας χοροθέαμα, 58plus3danceco, Krama, Transito κ.α.), ήταν μέλος της ελληνικής συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Homme@home (χορογράφος Πωλίνα Κρεμαστά) μέσω του κέντρου χορού Ι. Ρ. Ντάνκαν και υπήρξε βοηθός χορογράφου στην ομάδα Φora etc (Μέντη Μέγα). Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει σαν χορεύτρια στο εργαστήριο συναισθημάτων της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών «Από την αγκαλιά των γονιών στην αγκαλιά της ομάδας» με εισηγήτρια την Σάνια Στριμπάκου. Έχει διδάξει σύχρονο χορό στο προεγγελματικό τμήμα της σχολής «Ραλλού Μάνου» και στο ερασιτεχνικό της «Μοριάνοβα- Χαραλάμπη». Τα τελευταία χρόνια διδάσκει σύγχρονο χορό και ακροβατικά στην επαγγελματική σχολή χορού «Χοροχρόνος» καθώς και σε άλλες ερασιτεχνικές σχολές χορού στην Αθήνα. Επίσης, διδάσκει κίνηση στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών και προσφάτως αποφοίτησε από το τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Χρήστος Πολυμενάκος
Ο Χρήστος Πολυμενάκος είναι δημιουργός, ερμηνευτής, ερευνητής και εκπαιδευτής, δημιουργός της μεθόδου body/word – Performance Writing. Είναι απόφοιτος της Ανώτερης Σχολή Δραματικής Τέχνης «Διομήδη Φωτιάδη» και κάτοχος μεταπτυχιακού στο Performance Writing (Merit) από το University College Falmouth Incorporating Dartington College of Arts, όπου σπούδασε ως υπότροφος του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού.
Ο Χρήστος εξελίσσει και εφαρμόζει τη μέθοδο body/word στο πεδίο του Performance Writing, όπως εφαρμόστηκε στο Dartington College of Arts, από το 2010, στη δημιουργία και δραματουργία έργων, τη διαθεματική έρευνα, τη διδασκαλία αυτοσχεδιασμού, υποκριτικής, δραματουργίας, κριτικής ανάλυσης και ανατροφοδότησης σε επαγγελματίες, ερασιτέχνες και σπουδαστές, ηλικιών 10-84. Έργα, εκπαιδευτικά εγχειρήματα και κείμενα του έχουν φιλοξενηθεί σε κρατικά και ιδιωτικά καλλιτεχνικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα και διοργανώσεις στην Ελλάδα, την Φινλανδία, τη Σλοβενία, Τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Κύπρο και διαδικτυακά.
Αφροδίτη Βερβενιώτη
Η Αφροδίτη Βερβενιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (2002) και της Rotterdamse Dansacademie BA Dancer στην Ολλανδία (2005) όπου και συνεργάστηκε με τους Ann van de Broek, Gabriele Staiger, Itsik Gallili και της Fontys Dance Academy PG/ Ma Choreography, Tilburg, Ολλανδία (2007). Υπότροφος του ΙΚΥ (2004) καθώς και του Jacob’s Pillow Contemporary Tradition, Μασαχουσέτη, Η.Π.Α. (2002). Παραμένει στην ενεργό δράση ως χορεύτρια σε παραστάσεις και σε Φεστιβάλ εντός και εκτός Ελλάδος. Έχει χορέψει με τις ομάδες χορού της Νατάσσας Ζούκα, Αίρεσις, 58+3, χοροθέατρο Αrt, Ακιν, Memento Bodyworks, Διονύσης Τσαφταρίδης, Ελισάβετ Πλιακοστάθη, Ολύβια Θανάσουλα.
Από την ηλικία των 10 χρονών ασχολείται με το Hip-hop και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σε Γαλλία, Ολλανδία και Αμερική. Από το 2007 διδάσκει σε σχολές χορού στην Ελλάδα και παραδίδει σεμινάρια hip-hop στο εξωτερικό.
Είναι μέλος του Καλλιτεχνικού Δικτύου Κινητήρας από το 2004 ως χορεύτρια, βοηθός χορογράφου και συντονίστρια (εκπαιδευτικό πρόγραμμα Θάρρος ή αλήθεια, We Can Do It, σε προγράμματα Erasmus Youth Exchange, Ο Καφές, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, εκπαιδευτικό πρόγραμμα Το Τσίρκο που κοιμήθηκε, Handle with care, Πλεκτάνη, 1896, Lycistrata,s Cry). Έχει χορογραφήσει τα Sargam, Lost Thought, Alternative (Ολλανδία) καθώς και τα: Προς στο πλαίσιο του φεστιβάλ In Progress Kινητήρας Residency Centre 2010, One Way (Spider Festival Athens) και Προς ΙΙ (2013).
Από το 2008 είναι Ιέρεια στην Αφή της Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων. Από το 2007 διδάσκει χορό σε σχολές χορού και σε δραματικές σχολές. Έχει παραδώσει σεμινάρια χορού και χορογραφίας. Έχει επιμεληθεί κινητικά τα Μικρές Ιστορίες Φόνων σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Αγορά, Electra The Rewrite του Edward Pomerantz (Athens Fringe Festival 2010, παραγωγή Κινητήρας), Έξι Κρυμμένα Αρχεία του Θωμά Διάφα (2011), έχει συνεργαστεί ως βοηθός- χορογράφος σε χορευτικές κ θεατρικές παραγωγές.
http://www.youtube.com/user/Aphroditevervenioti
Τζωρτζίνα Κακουδάκη
Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη είναι θεατρολόγος, σκηνοθέτης.΄Εχει διδάξει «Διδακτική του Θεάτρου» στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πάτρας (2004-2007) και «Εμψύχωση κούκλας στο Νηπιαγωγείο» στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης Βόλου και το Διδασκαλειο Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Αθηνών (2007-12). Έχει διδάξει Θεατρική Αγωγή στην Α΄βάθμια και Β΄βάθμια Εκπαίδευση, στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο/ Λύκειο Γέρακα, στο ΣΔΕ Φυλακών Κορυδαλλού, σε πλήθος δημοσιών ΙΕΚ (από το 2002-2012) και σε διεθνή προγράμματα παιδαγωγικής μέσω του θεάτρου (με τελευταίο το πρόγραμμα της ΄Υπατης Αρμοστείας και του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση 2015). Διδάσκει Ιστορία/ Δραματουργία Θεάτρου στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στη δραματική σχολή Πράξη Επτά. Έχει διευθύνει βιωματικά θεατρικά εργαστήρια σε πανεπιστημιακά φεστιβάλ θεάτρου στο Βέλγιο, Λιθουανία, Λευκορωσία, Πολωνία, Γερμανία, Αίγυπτο, Μεξικό, Λίβερπουλ. Υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης και του Αρχείου του Εθνικού Θεάτρου (1997- 2004). Συν-συγγραφέας του Βιβλίου «Θέατρο- Θεατρική Αγωγή» του ΙΔΕΚΕ, 2007 και «Διαδρομές Βιωματικής Μάθησης», εκδ. Κέδρος, 2011. Έχει συντάξει τους Οδηγούς Σπουδών των Καλλιτεχνικών Σχολείων για τα μαθήματα Σκηνοθεσία Θεάτρου και Αισθητική/Σκηνοθεσία Κινηματογράφου του ΙΕΠ (2015). Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις για νέους Μετά τον Αφρό 2009 (Youth Festival, Θέατρο Χώρα), Tζακ Θορν Ρισπέκτ /Θάβοντας τον αδελφό σου στο πεζοδρόμιο 2010 (Θέατρο Χώρα), Αριστοφάνη Όρνιθες 2011, Σαίξπηρ Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας 2012, Γκαίτε Φάουστ 2013, Σοφοκλή Αντιγόνη 2014-16, Aριστοφάνη Νεφέλες, 2016, Ευριπίδη Ελένη, 2018 και εξής (στο Θέατρο Νέου Κόσμου και σε σχολεία Β Βάθμιας Εκπαίδευσης) και περιπατητικές παραστάσεις όπως Δημόσιο Σήμα/ Επιτάφιος του Περικλή, Ιχνη- η αναζήτηση του Πυθαγόρα. Έχει συνεργαστεί ως δραματουργός σε πλήθος παραστάσεων (πάνω από 30) θεάτρου και χορού. Έχει διοργανώσει πλήθος φεστιβάλ Νέων Δημιουργών σε συνεργασία με διάφορους οργανισμούς και θέατρα. Από το 2016 ήταν υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και υπεύθυνη του καλοκαιρινου σχολείου για ηθοποιούς «Λύκειο Επιδαύρου». Το 2021 ήταν η καλλιτεχνική υπεύθυνη του "Θερινού Μαντείου" στην Δωδώνη.Άρια Μπουμπάκη
Η Άρια Μπουμπάκη είναι dance artist που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε χορό στην Αθήνα και συνέχισε την εκπαίδευσή της στο μεταπτυχιακό χορογραφικό ερευνητικό πρόγραμμα Ex.e.r.ce στο Ici-Ccn (Χορογραφικό κέντρο του Μονπελιέ, Γαλλία), ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση.
Τα έργα της χαρακτηρίζονται από την έννοια της κοινότητας στην τέχνη. Εξερευνώντας χορευτικά σώματα σε διαφορετικές πραγματικότητες, δημιουργεί έργα διαφορετικών δομών και τόπων (σκηνικά έργα, εγκαταστάσεις, site-specific πρότζεκτ, community project, κείμενα, βίντεο κ.ά.). Προσκαλεί συχνά μη επαγγελματίες χορευτές να διερευνήσουν /επαναπροσδιορίσουν τα χορευτικά, σκηνικά σώματα και την ανάγκη σωματικού-κινητικού ρεαλισμού στα χορευτικά έργα, ενώ προτείνει την τρυφερότητα ως μέσο επανάστασης!
Έχει συνεργαστεί με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, την Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Kέντρο Pompidou κ.ά. Τα τελευταία της projects εχουν χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το 2020 ήταν danceweb υπότροφος του διεθνούς φεστιβάλ IMPULSTANZ -Vienna, καθώς και μία εκ των καλλιτεχνών στις/στους οποίους απονεμήθηκε το βραβείο ARTWORKS του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Δώρα Ζούμπα
Η Δώρα Ζούμπα είναι απόφοιτος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού “Ραλού Μάνου” (2010) και της σχολής Καλών Τεχνων, Τμήμα Πλαστικών Τεχνων και Επιστημών της Τέχνης, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2016), ενώ στο παρόν, είναι τελειόφοιτή του ίδιου τμήματος στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Επιμέλεια Εκθέσεων: Θεωρητικές και Πρακτικές Προσεγγίσεις .
Από το 2012 είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας krama dance company με την οποία έχει χορογραφήσει και χορέψει σε αρκετές παραγωγές, ενώ από το 2017 είναι ιδρυτικό μέλος του στούντιο χορού krama artspace, στην Αθήνα.
Έχει συνεργαστεί με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων ως χορογράφος, performer και καθηγήτρια χορού διδάσκοντας κίνηση σε θεατρικά έργα (2015-2016). Έχει συνεργαστεί με το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2016-2018), στη διεξαγωγή θεωρητικών, πρακτικών και βιωματικών σεμιναρίων πάνω σε πρακτικές χορού.
Το 2020, με τη στήριξη του Flux Laboratory, ενεργοποίησε το καλλιτεχνικό και συλλογικό πρότζεκτ Reforesting, μια συμβιωτική καλλιτεχνική απόπειρα που περιστρέφεται γύρω από κινούμενα σώματα και τις σχέσεις τους τόσο μεταξύ τους όσο και με τα φυτά, το έδαφος, τον αέρα και τους υπόλοιπους συγκατοίκους αυτού που αποκαλείται ‘φυσικό περιβάλλον’ (http://www.fluxlaboratory.com/en/programme/reforesting-3695).
Η Δώρα ζει και εργάζεται σε αστικά και ‘φυσικά’ περιβάλλοντα και σε ό,τι υπάρχει ανάμεσά τους και τα ενδιαφέροντά της περιστρέφονται γύρω από κινούμενα σώματα, συμμετοχικές χορογραφικές -και όχι μόνο- προσεγγίσεις, το ‘φυσικό περιβάλλον’, την αναγεννητική γεωργία, την συλλογή καρπών και σπόρων και την μαγειρική.
Silvia Pezzarossi
Η Silvia Pezzarossi είναι χορεύτρια, δασκάλα, χορογράφος και θεραπεύτρια μασάζ Ιταλικής καταγωγής, με έδρα το Βέλγιο όπου ζει εδώ και αρκετά χρόνια. Μετά από μια μακρά εκπαίδευση στο μπαλέτο, η Silvia ανακαλύπτει και μελετά τον σύγχρονο χορό πρώτα στην Ιταλία, μετά στην Ελβετία και τέλος στο Βέλγιο. Ενώ συνεργάζεται με αρκετούς καλλιτέχνες και χορογράφους, αρχίζει να αναπτύσσει τη δική της καλλιτεχνική γλώσσα που την ωθεί να δημιουργήσει τις πρώτες της δημιουργίες και παραστάσεις για το θέατρο καθώς και για αστικούς/site specific χώρους. Πλούσια σε διαφορετικές εμπειρίες, διδασκαλίες και καλλιτεχνικές επιρροές, η Silvia αναπτύσσει τη δική της παιδαγωγική πρακτική πάνω στον χορευτικό αυτοσχεδιασμό με βάση τις κινητικές ιδιότητες, τις φυσικές καταστάσεις, τις εικόνες, το θέατρο και το παράλογο. Έτσι δίνει ζωή στο DIVE. Η Silvia διδάσκει το DIVE σε διάφορα μέρη των Βρυξελλών αλλά έχει ταξιδέψει και στην Τουρκία, την Ιταλία, τη Γαλλία και σύντομα και την Ελλάδα.