Τα Νέα Μας

Θηλυκότητα σε Μετάβαση | Femininity in Transition

Ο Κινητήρας συνεχίζει τη νομαδική ζωή του και διοργανώνει, σε συνεργασία με το ισραηλινό Machol Shalem Dance House, καλλιτεχνική έρευνα σε μορφή residency, για τη μεταβατική έννοια της θηλυκότητας στις αρχές του νέου αιώνα. Aπό τις 3 έως τις 17 Μαΐου, στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής καλλιτεχνών Femininity in Transition, τέσσερις γυναίκες χορογράφοι και χορεύτριες, η Αντιγόνη Γύρα, η Άρτεμις Λαμπίρη, η Ανθή Θεοφιλίδη από την Ελλάδα και η Μίριαμ Ένγκελ από το Ισραήλ, εξερευνούν με όχημα το σώμα τις διαφορετικές μορφές της γυναικείας φύσης, τη μητρότητα, αλλά και τους αμυντικούς μηχανισμούς που κατασκευάζουν οι θηλυκότητες για να επιβιώσουν. Η έρευνα, η οποία πραγματοποιείται σε διαφορετικά στούντιο χορού της Αθήνας, στις βόλτες των καλλιτεχνών σε εστιατόρια, καφέ, στους δρόμους της Αθήνας αλλά και στο διαδίκτυο, θα οδηγήσει στη δημιουργία τεσσάρων σόλι χορού μικρής διάρκειας, που θα παρουσιαστούν μελλοντικά στην Αθήνα και σε φεστιβάλ του εξωτερικού.

«Ragaire» – Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Προγράμματος ΕRASMUS+, η ομάδα Κινητήρας Youth σε συνεργασία με το Crooked House Theater (Ιρλανδία) ενώνει δέκα νέες και νέους για να δημιουργήσουν μια παράσταση για το φεστιβάλ παραστατικών τεχνών Ragaire* (Ιρλανδία) μέσα από τα δικά τους μάτια κι εργαλεία.

Η ομάδα Κινητήρας Ω δε σταματά ούτε λεπτό να χορεύει

Οι γυναίκες του Κινητήρας Ω είναι έμπνευση για τη ζωή, για το χορό και για τη δύναμη της συλλογικότητας.
Σύντομα σας ετοιμάζουμε κι άλλες εκπλήξεις με αυτή την καταπληκτική μας ομάδα! Σε αυτούς τους καιρούς που δοκιμάζονται τα κουράγια μας, η σύνδεση με τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας μας δίνει όρεξη και πίστη για να συνεχίζουμε.

ΚΑΘΑΡΣΗ – ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ

Στους δρόμους και στο διαδίκτυο, στις συνελεύσεις και στα σπίτια μας, στα τηλεφωνήματα και στις βόλτες μας, στις ελάχιστες συνευρέσεις μας, όντας οι περισσότεροι άνεργοι αλλά όχι άεργοι, συντονίζουμε το δυναμικό μας και ζητάμε ΚΑΘΑΡΣΗ – ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ- ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ.

Transition | Enter Communities of Body → Διεθνής Καλλιτεχνική Φιλοξενία Community Dance

Μια πρωτότυπη ιδέα του Καλλιτεχνικού Δικτύου Παραστατικών Τεχνών, Κινητήρας και μια συνεργασία με το Goethe-Institut Athen, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Flux Laboratory Athens, με την υποστήριξη του Γαλλο-Γερμανικού Πολιτιστικού Ταμείου.

Mέρος του residency υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και του Γαλλικού Ινστιτούτου της Μπουκαβού (Κονγκό).

Transition ECB 18/12 → Έργα σε Εξέλιξη + Γνωριμία με τους Καλλιτέχνες

Όπου και αν βρίσκεστε την Παρασκευή 18/12, 2-5 μ.μ. (UTC+2) θα έρθουμε κοντά σας, για να δούμε μαζί τα έργα σε εξέλιξη που δημιούργησαν οι καλλιτέχνες μας στην Αθήνα (Ελλάδα), το Βερολίνο (Γερμανία), το Λονδίνο (Ενωμένο Βασίλειο), τη Μπουκαβού (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό) και το Παρίσι (Γαλλία). Μαζί θα είναι ο Blaise, η Emilie, η Μαριλένα και η Patricia. Η διαδικτυακή αναμετάδοση θα γίνει από την ιστοσελίδα του Κινητήρα.

Εργαστήρια για Γονείς και Παιδιά ΧΧΧ ( Χόρεψε και Χάρισε Χαρά)

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και παρά τις προκλήσεις των καιρών παραμένουμε συνδεδεμένοι με την τέχνη και με τους ανθρώπους γύρω μας.

Γι αυτό ο Κινητήρας σε συνεργασία με το Manetaki Language School ( www.manetaki.gr) διοργανώνουν δύο διαδικτυακά εργαστήρια για Γονείς και Παιδιά με την χορογράφο Αντιγόνη Γύρα.

QUI ÊTES VOUS (Ποιοι είστε εσείς;) – Community Dance Workshop με τον Blaise Mangitukulu

Η έκφραση, μέσω του χορού, της ελπίδας, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στη ζωή, τις βαναυσότητες τις οποίες οι μητέρες μας, οι αδελφές μας κι εμείς οι ίδιοι αντιμετωπίζουμε καθημερινά, είναι ο θεματικός πυρήνας του εργαστηρίου

Will you grant me this dance? (Θα μου χαρίσετε αυτόν τον χορό;) – Community Dance Workshop με την Emilie Vaudou

Θα δημιουργήσουμε έναν χορό, ένα γλέντι μαζί και από απόσταση. Ο καθένας θα είναι μόνος του σπίτι και πρέπει να είστε ντυμένοι επίσημα, κομψά, εορταστικά, σαν να ήσασταν έτοιμοι να πάτε σε χορό. Ετοιμάστε δύο-τρία στοιχεία «σκηνικού γιορτής», τα οποία θα πρέπει να εμφανίζονται στο πλάνο, καθώς και δυο-τρία αξεσουάρ, τα οποία θα σας βοηθήσουν (π.χ. ένα ποτό, ένα ορεκτικό, τσιγάρα κ.λπ.). Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας!

SANGO: Ο Θεός του Κεραυνού – Community Dance Workshop με τη Μαριλένα Σιταροπούλου

Στο εργαστήριο θα εξερευνήσουμε δύο διαφορετικά στυλ χορού, τα οποία χρησιμοποίησαν οι χορεύτριες του έργου ως εργαλεία αυτοσχεδιασμού. Η βάση είναι η προσωπική πρακτική και ο τρόπος προσέγγισης του νοήματος πίσω από τη λέξη «Μετάβαση/Transition-Χτίζοντας Γέφυρες», ως βασικό ερευνητικό ερώτημα μου στο πλαίσιο του Residency.

Dislocated Angle (Εκτοπισμένη Ματιά) – Community Dance Workshop με την Patricia Woltmann

Μαζί θα εξερευνήσουμε τον χώρο της μετάβασης από το «δεν γνωρίζω» μέχρι το γνωρίζω διαμέσου της άμεσης εμπειρίας του σώματος. Ποιες μεταβάσεις οδηγούν στο μέλλον; Πώς προσανατολιζόμαστε, όταν βιώνουμε τις μεταβάσεις, πώς αυτές γίνονται ενσώματες; Μαζί θα εξερευνήσουμε την κίνηση στον χώρο ανάμεσα στο παρόν και το μέλλον, το πώς αντηχεί αυτή στο περιβάλλον μας.