Παρουσίαση του residency με τη χορογράφο Πέρσα Σταματοπούλου
26-27/1/2019
φωτογραφία: Πολένα Κόλια Πέτερσεν
«Το Εγώ είναι πρωταρχικά και κατά βάση ένα σωματικό Εγώ»
Sigmound Freud
Η χορογράφος Πέρσα Σταματοπούλου επέστρεψε στον Κινητήρα με ένα residency για τη δημιουργία του έργου « I and I» (work in progress).
Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του residency, διαμορφώθηκαν ως ένα πρώτο αποτέλεσμα της συγκεκριμένης έρευνας και θα παρουσιαστούν για 2 βράδια στον ΚΙΝΗΤΗΡΑ, με τη συμμετοχή του κοινού στο τέλος σε μία ανοιχτή συζήτηση.
Πότε: 26/1/2019 στις 21.30 & 27/1/2019 στις 21.00
Είσοδος: 5 ευρώ
Κρατήσεις θέσεων: 210-9248328 ή στο info@kinitiras.com
—
Το συγκεκριμένο residency αποσκοπεί στη δημιουργία μίας ερευνητικής πλατφόρμας διαμέσου της ανταλλαγής ατομικών και συλλογικών βιωμάτων από ένα ευρύτερο σύνολο ανθρώπων, αναπτύσοντας έναν πολυσυλεκτικό και δημιουργικό διάλογο.
Απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές χορού.
Αισθήσεις, απόψεις και προσωπικές ερμηνείες των συμμετεχόντων, σε οδηγίες που θα δοθούν, θα διαμορφώσουν τον κεντρικό άξονα της διαδικασίας ανοίγοντας έναν ορίζοντα χορογραφικής σύνθεσης εν εξελίξει.
Το έργο «I and I» είναι μία σπουδή πάνω στην αναζήτηση της αρμονίας μέσα από την απόλυτη ταύτιση και σύγκλιση δύο ή και περισσότερων σωμάτων. Πρόκειται για μία έρευνα η οποία εστιάζει στην έννοια της ύπαρξης ως ένα συμπαγές, αυτόνομο σύμπαν από μνήμες, επιρροές, συναισθηματικές και αισθητικές τοποθετήσεις που καλείται να συναντηθεί και να σχετιστεί, χωρίς εκρήξεις και εντάσεις, ταυτόχρονα και ομοιόμορφα μαζί με ένα άλλο.
Ανθρωποι, διαφορετικά Εγώ, αναζητούν και διαμορφώνουν μία πορεία σε κοινό χρόνο και χώρο με σκοπό να συνυπάρξουν ως ένα ομοιογενές σύνολο. Το ένα Εγώ αφομοιώνεται μέσα στο άλλο, οι διαφορές εξαλείφονται, τα κενά συμπληρώνονται και τίποτα δεν μοιάζει περιττό.
Ταυτόχρονα η διαφορετικότητα αναδύεται ως πόλος έλξης σε μία συγκατοίκηση που δεν θέτει περιορισμούς, δεν εξιδανικεύει, δεν ωραιοποιεί και δεν ορίζεται από το φύλο, το χρώμα του δέρματος, την πίστη, παρά μόνο από την ανθρώπινη διάσταση.
Τα στοιχεία που θα συλλεγούν και θα διαμορφωθούν ως ένα πρώτο αποτέλεσμα της συγκεκριμένης έρευνας, θα παρουσιαστούν για 2 βράδια στον ΚΙΝΗΤΗΡΑ, με τη συμμετοχή του κοινού στο τέλος σε μία ανοιχτή συζήτηση.
Επίσης, η διαδικασία κάποιες φορές θα βιντεοσκοπείται στοιχειοθετώντας ένα αρχείο το οποίο θα συμβάλλει στην περαιτέρω εξέλιξη του έργου.
Η Πέρσα Σταματοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασσικό και σύγχρονο χορό στη Γαλλία στα CONSERVATOIRE NATIONAL DE REGION DE MUSIQUE, D’ART DRAMATIQUE ET DE LA DANCE (Λυών) και CENTRE INTERNATIONAL DE LA DANCE (Παρίσι) απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια διαφορετικών τεχνικών σύγχρονου χορού με τους: Lario Eksson, Bruno de Dizian, Christine Bastin, Mark Tompkins, Dominique Duszinski, Carolyn Carlson, Peter Goss, Jean Sasportes.
Εχει διδάξει κίνηση και αυτοσχεδιασμό σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες χορευτές και ηθοποιούς.
Ως καθηγήτρια σύγχρονου χορού έχει συνεργαστεί με τις Ανώτερες Επαγγελματικές σχολές χορού των: Δ. Γρηγοριάδου, Σ. Κατσούλη. Μ. Σοφού, καθώς και με τις Ανώτερες Επαγγελματικές σχολές θεάτρου των: Γ. Κιμούλη και Κ. Νταλιάνη. Από το 2015 διδάσκει σύγχρονο χορό στην Κρατική σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στην Ανώτερη Επαγγελματική σχολή χορού της Ν. Κονταξάκη.
Έχει συνεργαστεί στην επιμέλεια κίνησης με τους σκηνοθέτες: Γ. Κιμούλη, Α. Αντύπα, Ρ. Πατεράκη, Α. Κοκκίνου, Μ. Παπαδημητρίου, Π. Κοκκινόπουλο, Γ.Κακλέα, καθώς και με το Θέατρο Τέχνης, το Κ.Θ.Β.Ε και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής.
Από το 1991 έχει ιδρύσει την «Ομάδα Σύγχρονου χορού της Πέρσας Σταματοπούλου» η οποία έχει επιδοτηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού κι από Ιδιωτικούς φορείς. Με την Ομάδα, στην οποία χορογραφεί και χορεύει δίνει παραστάσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό (Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Κύπρο) κι έχει βραβευτεί δύο φορές στον Διαγωνισμό Νέων Χορογράφων στη μνήμη της Ρ.Μάνου. Έχει συνεργαστεί με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Το Μουσείο Μπενάκη, το Bios και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
Ως χορεύτρια έχει συμετάσχει σε χορογραφίες των Λ.Μελετοπούλου και Λ.Βελισσαρίου.
Σε συνεργασία με τον ΚΙΝΗΤΗΡΑ έχει κάνει σεμιναριακούς κύκλους αυτοσχεδιασμού και κίνησης, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο αρμονικής συνύπαρξης επαγγελματιών και ερασιτεχνών από διαφορετικά είδη τέχνης.
Συνεργάζεται με την ηθοποιό Βάσια Βαλκανιώτη σ ένα project με τίτλο «Flying duets» -Start Create Cultural Change 2017-2018, το οποίο επιδοτείται από το Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε, με σκοπό την δημιουργία ενός σωματικού διαλόγου, μέσα από την δυαδικότητα, ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων, πολιτισμού και εμπειριών . Συνεχίζει να δραστηριοποιείται ως χορογράφος και καθηγήτρια σύγχρονου χορού, δίνοντας παραστάσεις και σεμινάρια στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.
Με την ευγενική υποστήριξη
ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ