Residencies
Φωτογραφία από το residency της Claire Huber το 2016: Anti Steve
Ο Κινητήρας, μέλος του δικτύου Res Artis*, δημιούργησε το πρώτο κέντρο για residency παραστατικών τεχνών στην Ελλάδα το Δεκέμβριο 2008. Από τότε και ως το καλοκαίρι του 2019 φιλοξένησε πολλούς καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο από τα πεδία του χορού, του θεάτρου και της περφόρμανς. Μέσα στο μικρό στούντιό του κάτω από την Ακρόπολη, ο Κινητήρας έγινε μια δημιουργική κυψέλη ενώ ταυτόχρονα άνοιξε το δρόμο για την ιδέα του residency στην Ελλάδα.
Από το φθινόπωρο του 2019 δημιουργήσαμε ένα νέο ευέλικτο μοντέλο «καλλιτεχνικών κατοικιών» που ενώνει καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό χωρίς ο Κινητήρας να έχει μια μόνιμη σταθερή βάση.
Αυτή την περίοδο δεν δεχόμαστε αιτήσεις για residencies. Μείνετε συντονισμένοι στο site μας και στις σελίδες μας στα social media για τις επόμενες κινήσεις μας…
*Res Artis
Δίκτυο του Προγράμματος Artistic Residency Centre. Εκπροσωπεί περισσότερες από 300 καλλιτεχνικές κατοικίες σε περισσότερες από 50 χώρες διεθνώς.
Ενδεικτικά: Αργεντινή, Αρμενία, Αυστραλία, Αυστρία, Βραζιλία, Βουλγαρία, Καναδάς, Χηλή, Κολομβία, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα – ‘Κινητήρας’, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ινδία, Ινδονησία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Ιορδανία, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Νιγηρία, Νορμανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σενεγάλη, Σλοβενία, Β. Κορέα, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Τανζανία, Ολλανδία, Ταϋλάνδη, Τουρκία, ΗΠΑ και Βιετνάμ. Ξεκίνησε τη δράση του το 1993.
Τα νέα των Residencies
DÜNYA MASKARA
To «Dünya Maskara» είναι μια δίγλωσση παράσταση, στα ελληνικά και στα τουρκικά, μια σύγχρονη αφήγηση όπου ο χορός, το κείμενο, και η μουσική έχουν ισότιμη θέση.
Ο Κινητήρας στο Ισραήλ
Η Αντιγόνη Γύρα κάνει πρεμιέρα με το σόλο της “ehS came from another planet” στο Jerusalem International Solo Dance Festival (JISDF). Επιπλέον, μαζί με δυο από τις πιο παλιές συνεργάτιδές της, την Ανθή Θεοφιλίδη και την Άρτεμη Λαμπίρη, θα παρουσίασουν τα έργα που δημιούργησαν στο πλαίσιο του προγράμματος residency, Θηλυκότητα σε μετάβαση.
Θηλυκότητα σε Μετάβαση | Femininity in Transition
Ο Κινητήρας συνεχίζει τη νομαδική ζωή του και διοργανώνει, σε συνεργασία με το ισραηλινό Machol Shalem Dance House, καλλιτεχνική έρευνα σε μορφή residency, για τη μεταβατική έννοια της θηλυκότητας στις αρχές του νέου αιώνα. Aπό τις 3 έως τις 17 Μαΐου, στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής καλλιτεχνών Femininity in Transition, τέσσερις γυναίκες χορογράφοι και χορεύτριες, η Αντιγόνη Γύρα, η Άρτεμις Λαμπίρη, η Ανθή Θεοφιλίδη από την Ελλάδα και η Μίριαμ Ένγκελ από το Ισραήλ, εξερευνούν με όχημα το σώμα τις διαφορετικές μορφές της γυναικείας φύσης, τη μητρότητα, αλλά και τους αμυντικούς μηχανισμούς που κατασκευάζουν οι θηλυκότητες για να επιβιώσουν. Η έρευνα, η οποία πραγματοποιείται σε διαφορετικά στούντιο χορού της Αθήνας, στις βόλτες των καλλιτεχνών σε εστιατόρια, καφέ, στους δρόμους της Αθήνας αλλά και στο διαδίκτυο, θα οδηγήσει στη δημιουργία τεσσάρων σόλι χορού μικρής διάρκειας, που θα παρουσιαστούν μελλοντικά στην Αθήνα και σε φεστιβάλ του εξωτερικού.
Transition | Enter Communities of Body → Διεθνής Καλλιτεχνική Φιλοξενία Community Dance
Μια πρωτότυπη ιδέα του Καλλιτεχνικού Δικτύου Παραστατικών Τεχνών, Κινητήρας και μια συνεργασία με το Goethe-Institut Athen, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Flux Laboratory Athens, με την υποστήριξη του Γαλλο-Γερμανικού Πολιτιστικού Ταμείου.
Mέρος του residency υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και του Γαλλικού Ινστιτούτου της Μπουκαβού (Κονγκό).