Residency και επιμέλεια του Κινητήρα στο Lo studio
φωτογραφία: Παύλος Μαυρίδης
Ο Κινητήρας επιμελείται ένα residency μεγάλης διάρκειας (Δεκέμβριος 2019-Φεβρουάριος 2020) στο Lo Studio, ένα αναγνωρισμένο κέντρο παραστατικών τεχνών στην Bellinzona στη νότια Ελβετία. Γυναίκες καλλιτέχνιδες και περφόρμερς θα δημιουργήσουν κάτω από τη θεματική ομπρέλα που καλύπτει όλες τις δράσεις του Κινητήρα για φέτος, τη μετάβαση, και κυρίως τη θηλυκότητα σε μετάβαση (Femininity in transition).
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Arbedo, η Αντιγόνη Γύρα, καλλιτεχνική διευθύντρια του Κινητήρα, η Ιωάννα Καμπυλαυκά, υπεύθυνη των residencies του Κινητήρα, και οι καλεσμένες καλλιτέχνιδες Ελισσάβετ Πλιακοστάθη και Ανθή Θεοφιλίδη, Στέλλα Σπύρου και Μαργαρίτα Τρίκκα, Στέλλα Φωτιάδη, και Eugenia Demeglio θα δουλέψουν πάνω στη θεματική της μετάβασης και θα μοιραστούν με την τοπική κοινωνία τα αποτελέσματα της έρευνάς τους με διάφορους τρόπους.

Περισσότερες πληροφορίες
Bardo/Mind the Gap – μια περφόρμανς κίνησης, ήχου και εικόνας από την Ιωάννα Καμπυλαυκά και τον Πάνο Αμελίδη.
Εμπνευσμένο από την παράδοση του Βουδισμού, το Bardo/Mind the Gap είναι ένα πρότζεκτ που συνδυάζει την κίνηση, το βίντεο και την ηλεκτρονική μουσική εξερευνώντας διάφορες καταστάσεις μετάβασης.
Community Performance πρότζεκτ χοροθεάτρου με την Ιωάννα Καμπυλαυκά και την Αντιγόνη Γύρα.
Με αφετηρία έμπνευσης τη μετάβαση, την κεντρική θεματική του Κινητήρα για φέτος, η Ιωάννα και η Αντιγόνη θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια περφόρμανς (μέσα από συνεντεύξεις, συζητήσεις, σεμινάριο κλπ) με την κοινότητα του Arbedo ή με στοιχεία από αυτή (ένα βίντεο, μια συνέντευξη, ένα…χαλί!).
Double Face από την Αντιγόνη Γύρα
Η Αντιγόνη θα δουλέψει εντατικά με μια από τις πιο παλιές της συνεργάτριες και περφόρμερς, την Ιωάννα Καμπυλαυκά, πάνω στην ιδέα της Θηλυκότητας σε μετάβαση (Feminity in transition). Το να είσαι γυναίκα σημαίνει να έχεις πολλούς ρόλους και πολλές ταυτότητες που πρέπει να ισορροπηθούν ώστε η γυναίκα να βρει τη θέση της μέσα στον αιώνα. Το σόλο της Ιωάννας θα είναι εμπνευσμένο από την ικανότητα των γυναικών να εναλλάσουν αρσενικές και θηλυκές ποιότητες στην συμπεριφορά και την κίνησή τους.
Ελισάβετ Πλιακοστάθη και Ανθή Θεοφιλίδη
Κατά τη διάρκεια του residency η χορογράφος (Ελισάβετ Πλιακοστάθη) θα δουλέψει με μια από τις χορεύτριες ενός πρότζεκτ που ετοιμάζει για να παρουσιαστεί στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2020 με χορεύτριες τις Ανθή Θεοφιλίδη και Ευγενία Σιγαλού.
Σκοπός του residency είναι να βρεθούν τα εργαλεία έκφρασης και κινητικού λεξιλογίου της γυναικείας ιδιοσυγκρασίας. Οι δυο γυναίκες θα μελετήσουν γυναικείες φιγούρες μέσα από πίνακες διαφόρων εποχών και στυλ. Θα εξερευνήσουν την εμφάνιση, τις χειρονομίες και το σχεδιασμό του σώματός τους ώστε να τα μεταφέρουν σε δυο διαφορετικά σύγχρονα γυναικεία σώματα.
Στέλλα Σπύρου και Μαργαρίτα Τρίκκα
Το residency της Στέλλας και της Μαργαρίτας θα είναι εμπνευσμένο από την Υπατία Η Υπατία, την Ελληνίδα νεοπλατωνική φιλόσοφο, αστρονόμο και μαθηματικό, διευθύντρια της νεοπλατωνικής σχολής στην Αλεξάνδρεια που έζησε γύρω στο 400 μ.Χ.
Στέλλα Φωτιάδη
Κατά τη διάρκεια της μιας εβδομάδας του residency, η Στέλλα θα εξερευνήσει μέσα από το κινούμενο σώμα 7 διαφορετικές λέξεις/ φράσεις που αντικατοπτρίζουν τη δική της οπτική πάνω στο θέμα femininity in transition. Θα δημιουργήσει μια περφόρμανς με αυτή ως χορογράφο και χορεύτρια και την Κατερίνα Παπαχρήστου ως μουσικό η οποία θα δουλεύει παράλληλα πάνω στο θέμα από την Αθήνα όσο η Στέλλα θα είναι στο Arbedo.
Eugenia Demeglio
Σε αυτό το residency η Eugenia θα δουλέψει με τον πατέρας της που δεν ασχολείται με τις παραστατικές τέχνες. Στόχος της είναι μέσα από τη συνεργασία με έναν μη εκπαιδευμένο καλλιτέχνη να εξερευνήσει τρόπους αξιοποίησης του σώματος, ενδεχομένως ξεχασμένους. Έχοντας γίνει γονιός και η ίδια, θα ασχοληθεί με τις έννοιες της οικογένειας και της γονικής αγάπης, μελετώντας την πολυπλοκότητα αυτών των σχέσεων και τις αλλαγές στις ισορροπίες.