Transition | Enter Communities of Body → Διεθνής Καλλιτεχνική Φιλοξενία Community Dance
Από κοντά | Από απόσταση | Ψηφιακά
16/11-20/12/20
Αθήνα Βερολίνο Μπουκαβού Παρίσι Διαδίκτυο
Το Transition | Enter Communities of Body → Διεθνής Καλλιτεχνική Φιλοξενία Community Dance είναι μια συνεργασία του Καλλιτεχνικού Δικτύου Παραστατικών Τεχνών, Κινητήρας (www.kinitiras.com), του Goethe-Institut Athen (www.goethe.de/ins/gr), του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος (www.ifg.gr) με το Flux Laboratory Athens (www.fluxlaboratory.com) και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γαλλο-Γερμανικού Πολιτιστικού Ταμείου.
Mέρος του residency υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και του Γαλλικού Ινστιτούτου της Μπουκαβού (Κονγκό).
Η πρόσκληση
Σας προσκαλούμε θερμά να επιβιβαστείτε μαζί μας σε ένα ταξίδι σωματικό, σε φυσικό και ψηφιακό χώρο, για να εξερευνήσουμε τις έννοιες της Κοινότητας, της Μετάβασης και της Ευρω-Αφρικανικής Ανταλλαγής μέσω του Χορού.
Ο Blaise, η Emilie, η Μαριλένα και η Patricia θα εργαστούν από κοντά, από απόσταση, από τον τόπο όπου κατοικούν αυτή τη στιγμή, την Αθήνα, το Βερολίνο, τη Μπουκάβου, το Λονδίνο, το Παρίσι καθώς και Διαδικτυακά. Όταν ξέσπασε η πανδημία η προφανής επιλογή ήταν να ακυρωθεί το residency, λίγες εβδομάδες πριν οι Καλλιτέχνες προλάβουν να συναντηθούν και να συνεργαστούν στην Αθήνα, στα τέλη Μαρτίου. Και, απολύτως φυσικό να επιστρέψουμε στο σώμα και τις κοινότητες για να βρούμε και πάλι ελπίδα, όραμα, πίστη και ενδυνάμωση. Το ίδιο κάναμε και με την πιο πρόσφατη εκδοχή των μέτρων που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη. Οι κοινότητες του σώματος είμαστε όλοι εμείς, δεν το βάζουμε κάτω και συνεχίζουμε να χορεύουμε. Θα έρθετε να χορέψουμε μαζί;
Τηρώντας πάντα τους τοπικούς και διεθνείς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, οι καλλιτέχνες μας μοιράζονται τη δημιουργική διαδικασία τους, λαμβάνουν τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά σας, και σας συμπεριλαμβάνουν στη δημιουργία τους.
Την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου η μέρα ολόκληρη είναι αφιερωμένη σε τέσσερα εργαστήρια (Community Dance Workshops) με τους καλλιτέχνες, ανοιχτά σε αγγλόφωνους και γαλλόφωνους συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο. Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου θα δούμε τέσσερα έργα σε εξέλιξη και θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τους ίδιους τους καλλιτέχνες (Works In Progress + Μeet The Artists). Και για το καλό της νέας χρονιάς θα έχουμε μια σύντομη ταινία με αποσπάσματα από την ερευνητική διαδικασία, τα εργαστήρια και τα έργα.
Καλώς ήρθατε!
Οι κοινότητες
«Σε καιρούς όπως αυτοί που ζούμε, οι κοινότητες είναι ξεκάθαρα η πηγή της ελπίδας, του οράματος, της πίστης και της ενδυνάμωσης. Οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο αντιμετωπίζουν τρομερές προκλήσεις, κοινωνικές, οικολογικές, πολιτικές και οικονομικές, οι οποίες εντείνονται ακόμη περισσότερο από την πανδημία. Ο Κινητήρας δεν μπορεί παρά να στραφεί στους ανθρώπους και τις κοινότητές τους για τους τρόπους να εκφράσουμε, να αγκαλιάσουμε και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτήν τη μετάβαση, έχοντας το σώμα ως παγκόσμιο κοινό παρονομαστή. Ένα ζητούμενο ιδανικό για τη συνεργατική δράση Καλλιτεχνών Χορού από την Αφρική και την Ευρώπη» λέει η Αντιγόνη Γύρα, ιδρύτρια και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Κινητήρα, διακεκριμένου οικοδεσπότη διεθνών καλλιτεχνικών φιλοξενιών στην Αθήνα.
Οι άνθρωποι
Ο Blaise Mangitukulu από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Emilie Vaudou από τη Γαλλία, η Μαριλένα Σιταροπούλου από την Ελλάδα και η Patricia Woltmann από τη Γερμανία είναι οι Καλλιτέχνες Χορού οι οποίοι θα συνεργαστούν δουλεύοντας από κοντά, από απόσταση και διαδικτυακά για τη δημιουργία εργαστηρίων και έργων Community Dance.
Ειδικοί θα προσφέρουν κατά τη διάρκεια του Residency στους καλλιτέχνες, σημεία αναφοράς για το Community Dance (Αντιγόνη Γύρα), την Ψυχολογία εν μέσω της πανδημίας και της εντατικής χρήσης ψηφιακών μέσων (Αλεξάνδρα Βασιλείου & Βέρα Λάρδη), τον Χορό σε σχέση με τα Ψηφιακά Μέσα (Δρ Κατερίνα Ελ Ράχεμπ), τις Προοπτικές Συλλογικής Διαχείρισης των Πνευματικών Δικαιωμάτων στην Ελληνική κοινότητα του χορού (Αγγελική Κανελλοπούλου και Ιωάννα Χριστοφόρου Λιβάνη),το εποικοδομητικό Feedback και την λεκτική επικοινωνία της χορογραφικής έρευνας (Χρήστος Πολυμενάκος).
Το Residency
Μετά από έξι μήνες εντατικής ανταλλαγής προκλήσεων, αδιεξόδων και πηγών έμπνευσης, με τις κεραίες με προσήλωση στραμμένες προς τις εξελίξεις, μια νέα, τολμηρή εκδοχή του αρχικού προγράμματος καλλιτεχνικής φιλοξενίας μπαίνει σε εφαρμογή.
«Υπάρχει αυτό το αναπόδραστο ενστικτώδες αίσθημα μέσα στα σπλάχνα, το οποίο θα έλεγε -παραφράζοντας το διάσημο απόφθεγμα της Pina Bausch- : «Χορέψτε! Χορέψτε,γιατί ξαναγεννιόμαστε!» λέει ο Χρήστος Πολυμενάκος, μακροχρόνιος συνεργάτης του Κινητήρα, στον οποίο ανατέθηκε ο νέος σχεδιασμός και η καλλιτεχνική διεύθυνση του Residency τον Μάιο. «Δεν κυνηγούμε ούτε την πρωτοτυπία, ούτε την επίδειξη ισχύος με σημείο αναφοράς τις αυξημένες δυσκολίες. Υπάρχει διαχρονικά μια τρυφερότητα στο σώμα και τις κοινότητες, μια ξεχωριστή ποιότητα η οποία δίνει έμπνευση, γεννά αποτελέσματα και είναι τόσο αποτελεσματική και αναγκαία σε καιρούς όπως αυτοί. Το να συνεργαζόμαστε και να μοιραζόμαστε ότι πόρους έχουμε, είναι ο βιώσιμος τρόπος να προχωρήσουμε».
Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!
Εκδηλώσεις

Transition ECB 18/12 → Έργα σε Εξέλιξη + Γνωριμία με τους Καλλιτέχνες
Όπου και αν βρίσκεστε την Παρασκευή 18/12, 2-5 μ.μ. (UTC+2) θα έρθουμε κοντά σας, για να δούμε μαζί τα έργα σε εξέλιξη που δημιούργησαν οι καλλιτέχνες μας στην Αθήνα (Ελλάδα), το Βερολίνο (Γερμανία), το Λονδίνο (Ενωμένο Βασίλειο), τη Μπουκαβού (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό) και το Παρίσι (Γαλλία). Μαζί θα είναι ο Blaise, η Emilie, η Μαριλένα και η Patricia. Η διαδικτυακή αναμετάδοση θα γίνει από την ιστοσελίδα του Κινητήρα.

Transition ECB 28 – 30/11 → Εργαστήρια Community Dance
Ένα απρόβλεπτο διαδικτυακό τραπέζι με εσάς ως συνδαιτημόνες, το σώμα ως εργαλείο για διερεύνηση της συνθήκης της μετάβασης, χορός με το ένα πόδι στην Ευρώπη και το άλλο στην Αφρική και η ελπίδα που δεν χάνεται, ούτε μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες είναι αυτά που σας περιμένουν. Ο Blaise Mangitukulu από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Emilie Vaudou από τη Γαλλία, η Μαριλένα Σιταροπούλου από την Ελλάδα και η Patricia Woltmann από τη Γερμανία, θα ετοιμάσουν τα εργαστήρια στη διάρκεια του προγράμματος του Residency.